Olika typer av vitrinskåp

Det finns idag många olika typer av vitrinskåp, både när det gäller storlek, utformning och användningsområden. Vissa vitrinskåp kan t.ex. ha lådor eller trädörrar längst ner för extra förvaring. Det kan vara både en hörnmöbel och väggmöbel. Glasdörrarna kan vara antingen helt i glas eller ha träramar. De finns både med och utan ben. Skåpen kan vara låga eller höga, med eller utan lampor. Trät som används kan vara såväl mahogny som björk som alm som någonting annat, det kan vara målat eller lackat. Det finns med andra ord många olika slags vitrinskåp och när man funderar på vilket man ska välja kan det vara bra att tänka igenom vad man vill kunna använda det till, hur mycket plats man har för det, hur mycket plats man behöver i det, vilket utseende det ska ha. Det finns egentligen inget generellt svar på vad man ska välja och till vad, det handlar mycket om tycke, behov och smak.

Vitrinskåp har i Sverige funnits åtminstone sedan barocken (1650-1750) och har under årens gång förändrats utseendemässigt efter den stilistisk som rått. Under barocken var möbeln ”pampig” med fina träslag, olika formgivning och detaljer i ”guld”. Under rokokotiden blev skåpens utformning mer ”lekfull”, flera geometriska former, olika antal ben, flera färger. Under nyklassicismen blev formerna väldigt fyrkantiga, benen var raka och eventuellt kunde det finnas någon detalj längst upp som hade en annan form. Under nyrenässansen kunde skåpen vara både fyrkantiga och mer ”kyrkoaktiga” med utsmyckning som såg ut som pelare, torn och olika mönster inkarvat i trät. Under 2000-talet blev vitrinskåpen återigen fyrkantiga och nästan helt utan detaljer, de är idag främst målade i svart eller vitt och kan även förekomma i bara lackat trä.

Varför vitrinskåp varit, och är, populära är lite svårt att ge ett konkret svar på. Delvis kan det tänkas bero på att det kan ses som en tidlös möbel i och med att den är dynamisk i sitt sätt att bli en del av inredningskulturen över epokerna genom att den nya idén om utformning och konst kan appliceras på möbeln. Detta gör att möbeln heller inte blir omodern utan hela tiden följer med i den övriga utvecklingen i samhället. Det kan också betraktas som en fin och praktisk möbel och vissa kanske använder den därför.

Vitt vitrinskåp